Katoavaa kansalaismaisemaa: Jakomäen pesubetonijulkisivut

Tänään Hesarissa oli juttua Jakomäen vuokra-alueen remonteista ja kuvia Kankaretien talosta joka on tuttu mm. vastikään televisiossakin nähdystä elokuvasta Nousukausi. Siispä Jakomäkeen ikuistamaan kuuluisia jäljellä olevia betonijulkisivuja.

Hieman yllättäen Jakomäen bussi tuntuikin ensin vievän idylliselle omakotialueelle. Kuuluisaa betonilähiötä piti ihan kartan kanssa etsiä. Löysinkin kuuluisan Kankaretien talo, mutta harmikseni huomasin tulleeni väärään vuorokaudenaikaan. Parvekkeet ovat Jakomäessä joko itään tai etelään, joten kuuluisa Nousukausiparveke jäi alkuillasta varjon puolelle.

Jakomäen suurremontti on jo pitkälle edennyt. Arkkitehtitoimisto Erat oy on tehnyt pätevän tuntuista jälkeä: pesubetoni on vaihtunut vaaleaan tiileen, porraskäytävät on tehty valoisimmiksi ja kevyemmiksi, parvekkeet tuntuvat olevan viihtyisiä ja katot ovat saaneet lisää kaatoa jne.

img_1073uudistunuttalo.jpg

Uusimisen onnistumiseen on kuitenkin vaikuttunut kuitenkin se että lähiösuunnittelu Jakomäessä on alunperinkin ihan onnistunutta. Talot niveltyvät hyvin kallioiseen maastoon ja raskain massa on etäällä toisistaan. Kuuluista Kankaretien talo on alueen suurin ja korkein viidellä asuinkerroksellaan. Esim. Espoon Suvelasta ei kertakaikkiaan voi saada yhtä onnistunutta mitenkään muuten kuin puolittamalla kerrosmäärän.

Kulkuyhteydet (puhun siis julkisista – omalla audilla kyllä piäsöö) Jakomäkeen ovat surkeat: pari bussia kaupunkiin ja muualle kuin keskustaan ei mittään. Tässä suhteessa Etelä-Espoo – Olari varsinkin – on yhtä juhlaa läsnimerton tuloon saakka. (toivottavasti päättäjät tulee vielä järkiinsä…)

img_1026kankaretie.jpgimg_1028kankaretie.jpgimg_1033kankaretie.jpgimg_1042kankaretie.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s