Jätkäsaari, osa 2

Yksi syy pienoiseen valokuvausinnon tyrehtymiseen viime syksyn jälkeen lienee fakta että tein syksyn 2009 Espoo36Esbo -näyttelyn editoinnin Photoshopin Trial versiolla. Sen jälkeen olen joutunut käyttämään GIMP-nimistä ohjelmaa. Mutta nyt tuli mitta lopullisesti täyteen. Gimp siirtää nimittäin tietokoneen käyttömukavuuden suoraan vuodelle 1991, jolloin ostin ensimmäisen Maccini. Tuolloin käyttöjärjestelmä ei sallinut kuin yhden ohjelman käytön kerrallaan – toki tähänkin tuli parannus hyvin pian, muistaakseni jo vuonna 1992. Gimp vuonna 2009 toimii aivan samalla tavalla. Kun ohjelmisto aukeaa, ei enää pääse käsiksi muihin ohjelmiin, kuten esimerkiksi internet-selaimeen jolla voisi etsiä ohjeita tuon epätoivoisen ohjelman käyttöön. Mikäli haluaa mennä takaisin iPhotoon seuraavan kuvan valintaa varten, täytyy ohjelma sammuttaa…kätevää..

Mainokset

7 kommenttia artikkeliin ”Jätkäsaari, osa 2

 1. ootkos kokeilut avata gimppiä komentoriviltä ? (shell) komennolla gimp &. mikäli muistan oikein tuo siirtää ohjelman taustaajolle manuaalisesti. Muistaakseni ainakin linuxissa toimi. Saattaisi ehkä toimia myös ompulla.

  Tykkää

 2. Jos Gimp käyttäytyy tuolla tavalla, järjestelmässäsi on jotakin vialla. Kyllä ohjelmien välillä pitää pystyä vaihtamaan. Gimpin tapauksen vain tekee hieman monimutkaisemmaksi se, että se käyttää X11-ikkunointijärjestelmää eräänlaisena välittävänä kerroksena. Kun mäkin käyttöliittymässä vaihdetaan aktiivista ohjelmaa, näyttäytyy X yhtenä ohjelmana, ja vaihtaminen pitää tehdä sen ja ja ”oikeiden” mäkkiohjelmien välillä. Ei siis Gimpin ja muiden ohjelmien välillä, vaikka Gimpin ikoni hämäävästi näkyykin muiden joukossa.

  Tämä on vähän hankalaa, ja olisikin mukavaa, jos Gimpistä joskus tehtäisiin versio, joka käyttää suoraan mäkin graafista liittymää. Voipi vain olla niin, että Gimpin kehittäjät toimivat enempi Linuxin puolella ja käyttöliittymäasia ei ole kiireellisyysjärjestyksessä kovin korkealla.

  Tykkää

  1. Joo, mutta kun siinä ei saanut näkyviin Dockia, ei cmd-tabillä ohjelmia näkyviin, ei vaihtuneet Leopardin työpöydät – ei edes x11 tullut missään muodossa muutoin kuin lopettamisen yhteydessä – pelkkää Gimpiä ja muuten ruutuharmaana koko näyttö…todella painajaismainen kokemus…

   Anyway, Lightroomin aion hankkia itselleni – todella intuitiivinen, omaksuin perusjutut sekunneissa. Intuitiivisuudessaan hakkaa jopa Applen oman Aperturen. Sitten Photoshoppia kehiin – jos tartten.

   Tykkää

 3. Aika jännä keissi kuitenkin. eikös gimpistä kuitenkin löydy mäkki paketti, kun sen asentaa ettei sitä tarvii sorsasta ryhtyä kääntämään ?

  Tykkää

 4. Asia ratkesi, kun avasi X11:n yksinään (jos avasi Gimpin ei X11:n valikot näkyneet lainkaa). Asetuksissa oli mennyt päälle Leopardin päivityksessä kohta ”ota käyttöön koko näytön tila, avaa X11:n juuri-ikkuna”.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s